06 oktober 2012

Geboorteregister

Over geboorteplaatsen en verdere natologische analyse

Ooit een uittreksel uit het geboorteregister moeten produceren voor uzelf? Dit moet dus bij de geboortegemeente aangevraagd worden, en dit kan tegenwoordig gelukkig met een digidinges via het interweb. Voor het stalen ros kan dit ook (bij het Heritage Motor centre) tenminste, als de auto echt in Engeland gemaakt is.

Wablief? Al onze 1300s, Toledo’s en Dolomites zijn toch in Engeland gemaakt? Neen, niet helemaal. De 1300s en Toledo’s voor de Nederlandse markt werden (net als o.a. de Heralds) als ‘knocked down’ kits naar België verscheept om daar geassembleerd te worden. Deze auto’s hebben typisch een ‘1’ vóór het reguliere chassisnummer in de papieren staan.

Zo zal een origineel voor de Nederlandse markt bestemde 1300TC een chassisnummer hebben in de vorm van 1RF12345LDL – waarbij de ‘1’ dus aangeeft dat-ie in België geassembleerd is, ‘RF’ aangeeft dat het een 1300TC betreft (‘RD’ is voor de 1300), ‘L’ aangeeft dat het een linksgestuurde auto is, en ‘DL’ dat het een ‘saloon’ is. Een rechtsgestuurde 1300 zou dus een chassisnummer als ‘RD1234DL’ hebben.
De eerste lettercombinatie geeft dus het type aan: ‘RD’ en ‘RF’ voor de 1300, ‘ADM’/’ADG’/’ADS’ voor de Toledo, ‘WF’ voor de Dolomite, en ‘VA’ voor de Dolomite sprint. Na de ‘DL’ die ‘saloon’ aanduidde, kan nog een letter staan: ‘A’ voor een automaat, of ‘O’ voor een origineel met overdrive uitgevoerde auto. Echte snoepers zoeken (in ieder geval in geval van de sprint) stad en land(en) af naar nóg een extra letter: ‘S’ voor ‘limited slip diff’… maar dat is een echte zeldzaamheid. Een sprint zal dus in Nederland meestal een chassisnummer á la VA1234LDLO hebben.

En waar komen onze automobielen nu eigenlijk vandaan? Coventry zei u? Pwêêêt, weer niet – alle bodies uit de 1300/Toledo/Dolomite-lijn, ook die auto’s die naar België verscheept zijn, zijn in Liverpool gemaakt, in de Speke plant(s) (meervoud - er was een factory No. 1 en een No. 2). Jazeker, onze auto’s hebben dus rock-ster-roots: de koets komt uit Beatles-town. Bijgevoegd een aantal zéér interessante plaatjes uit deze fabrieken.

Voor zover ik weet, werd in Speke (voor wat betreft de Dolomites) de koets met lak, bekleding en interieur verzorgd, de aandrijflijn kwam er in Canley (bij Coventry) in. Na allerlei stakingsleed en de sluiting van een deel van de Speke-fabriek veranderde dat rond 1978: toen gingen er kale (ja, zónder lak) op transport van Speke naar Coventry om daar afgebouwd te worden. Ja, toen was er ook al ‘road-salt’, pekel dus. Tel daarbij op dat rond dezelfde tijd inmiddels een slechtere kwaliteit (Italiaans) staal werd gebruikt, en dan weet de oplettende lezer wel dat het in het geval van de Dolomite beter is een vroege te hebben dan een latere, qua roest… voor de statistiek hieronder een grafiekje van de datum eerste toelating in het actieve deel van het register… de meeste auto’s dus van 1977/1978… gebouwd in 1976/1977 denk ik dus.

Na 1978 is men op een gegeven moment ook overgeschakeld op de nieuwe wereldwijd unieke chassisnummers, beter gezegd, VINs (Vehicle Identification Numbers), voor alle Triumph-modellen iets van TP123ABC45DEF.

In dit stukje is gebruik gemaakt van plaatjes van het forum van de Engelse Dolomite club (http://forum.triumphdolomite.co.uk) en het ‘Practical Classics’ forum (http://www.practicallyclassics.co.uk).