De registerpen is voor dit stukje doorgegeven aan RdJ – waarmee de familie dJ verantwoordelijk is voor de schrijfselen van twee registers! En schrijven over de dolomite, is precies waar dit stukje over gaat, waarmee de Dolomite sprint als jubilaris nog wat welverdiende aandacht krijgt.
Het was op 19 juni veertig jaar geleden dat de Triumph Dolomite Sprint, met zijn destijds vooruitstrevende 16-kleppenmotor, officieel door British Leyland werd geïntroduceerd. Reden genoeg voor een kleine terugblik hoe de introductieperiode destijds is verlopen.
[b/w persfoto FRW 805L]
Voorafgaand aan het officiële introductiemoment op 19 juni 1973 met o.a. het persbericht en de bekendmaking van de prijzen, werd al in april 1973 een tripje georganiseerd door Britisch Leyland voor de gevestigde automobiele pers. De heren autojournalisten werden getrakteerd op een uitje van 2 dagen naar het meer van Genève (Lac Léman) waarbij de Britse pers zelfs werd ingevlogen met een speciaal voor dit doel gecharterde BOAC propjet. Dit alles om een eerste rij-indruk op te doen van het 16-kleppenwonder waar al veel over was gespeculeerd.Triumph’s eigen rallyrijder, Brian Culcheth, had namelijk al in 1972 een aantal malen deelgenomen met een op het zicht “gewone” Triumph Dolomite (kenteken CKV 2K), maar dan ingeschreven in de prototype-categorie. Het gerucht ging dat er een 16-kleps cilinderkop op gemonteerd zat, maar de BL service crew hield de motorkap hermetisch gesloten op die momenten dat er pers of pottenkijkers in de buurt waren….
Nu dan, in het luxueuze “La Verniaz” hotel in het Franse Evian-les-Bains, aan het meer van Genève gelegen, konden de heren autojournalisten eindelijk kennismaken met deze nieuwe uitvoering van de Dolomite, waarvan de basisuitvoering met 1854cc en 8-kleppen, nog maar krap een jaar op de markt was.
Op de zonovergoten parkeerplaats van het 4-sterrenhotel stonden de testwagens al klaar, netjes in een halve cirkel opgesteld. Allen uitgevoerd in de sportieve introductiekleur “Mimosa Yellow” en met opéénvolgende Engelse kentekennummers FRW 797L t/m FRW 820L. Na een welkomstwoord door het BL management en een technisch verhaal over het hoe-en-waarom van de 16-kleppenkop door Triumph chief development engineer Tony Lee, was het eindelijk zover en konden de opgegeven 127 pk’s worden losgelaten.
De eerste indrukken logen er niet om want de door BL opgegeven topsnelheid van 187 km/h werd met gemak gehaald op de moderne 4-baans snelwegen in het Frans/Zwitserse grensgebied. Enkele journalisten wisten de teller van hun rechtsgestuurde testauto zelfs over de 120 mph (= 193 km/h) te jagen!
Verder waren er lovende woorden over de souplesse van de motor, die ook bij lagere toerentallen bijzonder soepel was en de goed gekozen versnellingsbak- verhoudingen van de non-overdrive bak waarmee op ieder traject het juiste verzet kon worden geselecteerd. Uiteraard werd ook de fraaie afwerking van het rijkelijk uitgeruste interieur hoog aangeschreven.
Kleine kritiekpuntjes die tijdens de testritten naar voren kwamen: bij afdalingen op de bergpassen was er in de hair-pin bochten iets teveel onderstuur naar de zin van de heren journalisten en bij sommige van de test Sprints was er op hogere snelheid een vibratie in het koetswerk waarneembaar. Ook hadden enkele auto’s wat last van een stroevere inschakeling van de 2e versnelling, beide foutjes mogelijk toe te schrijven aan het feit dat deze auto’s lang vóór de normale serieproductie van start ging al geproduceerd waren.
Naast de rij-indrukken was er uiteraard voldoende gelegenheid de inwendige mens te versterken en het 4-sterren hotel bood daarvoor ruim voldoende gelegenheid. De volgende dag tijdens de terugreis, was er niemand die klaagde over een lege maag en konden de eerste indrukken van de vorige dag aan het papier worden toevertrouwd.
Auto Revue journalist Wim Oude Weernink besteedde 2 pagina’s aan het Sprint avontuur en speculeerde alvast over de mogelijkheden van de Dolomite Sprint in de wedstrijdsport, waar hij inschatte dat een tot Group 2 aangepast Sprintmotor toch wel 170 pk zou moeten kunnen halen.
Ook Auto Visie journalist Hans Veldhuis die bij de rij-impressie aanwezig was, had lovende woorden en mijmerde dat de “gevestigde” sportieve automerken zoals BMW (met de 2002 Tii) en Alfa Romeo (met de GTV en 2000 Berlina) moesten oppassen voor dit nieuwe 16-kleppen wonder uit Engeland, de jacht was geopend!
Uiteraard was de chauvinistische Engelse pers ook zeer lovend en werd al reikhalzend uitgezien naar de eerste langere officiële road-tests die vanaf juni gepland waren. En tekenend voor de goede relatie met de pers is dat geen enkel artikel werd uitgegeven voordat het embargo van 19 juni verlopen was.
Terugkijkend kon het BL management niet anders dan concluderen dat deze eerste rij-indruk sessie een groot succes was geweest!
Eén en ander uit dit verhaal is te zien in de film “This is Triumph” op Youtube, via de volgende link: www.youtube.com/watch?v=OanO_XEuH8c